Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Η εκδίκηση του πρόσφυγα...

Τούτη εν η πιο σημαντική εξέλιξη που εσημειώθηκε ως τωρά στο Κυπριακό. Πέρκει προχωρήσει η υπόθεση να δω πόσο θα αυξηθούν οι "πατριώτες της πούγκας". Εν θέλετε λύση κύριοι; Πκιερώστε.

Αντιγράφω από την εφημερίδα Πολίτης:

"Πρώτη προσφυγική νίκη εναντίον της Δημοκρατίας για την άνιση κατανομή βαρών

Η εκδίκηση του πρόσφυγα...

Με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, δικαιώνεται το αίσθημα αδικίας των προσφύγων και ανοίγει ο δρόμος για τους πρόσφυγες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος για άνιση κατανομή των οικονομικών βαρών της κατοχής

Τέλος στην άνιση κατανομή των οικονομικών βαρών, τα οποία έχουν προκύψει από την εισβολή και κατοχή του 1974, δίνει με απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, ανοίγοντας για τους πρόσφυγες το δρόμο της διεκδίκησης αποζημιώσεων από το κράτος.

Η ενδιάμεση απόφαση του Επαρχ. Δικαστηρίου Αμμοχώστου στην αγωγή του πρόσφυγα από την Αμμόχωστο Θωμά Καούλα εναντίον της Δημοκρατίας, με αντικείμενο την άνιση κατανομή των οικονομικών βαρών της κατοχής, συμπεραίνει ότι υφίσταται αγώγιμο δικαίωμα για τον πρόσφυγα στη βάση των άρθρων του Συντάγματος 23 και 24. Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 24, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «έκαστος υποχρεούται να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεών του». Σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχ. Δικαστηρίου, η αγωγή του κ. Καούλα είναι εύλογη, αφού φαίνεται να συσχετίζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας με την παραβίασή της, στην περίπτωση του ενάγοντος. Όπως εξήγησε με δηλώσεις του στον «Π» ο δικηγόρος του κ. Καούλα, Παύλος Αγγελίδης, η ερμηνεία της απόφασης του Επαρχ. Δικαστηρίου μπορεί να γίνει με βάση την άνιση κατανομή βαρών από το 1974 και έπειτα. Δηλαδή, πρόσφυγες και μη πρόσφυγες είχαν να αντιμετωπίσουν την ίδια φορολογία του κράτους, και μάλιστα, αφού η αδρανής ιδιοκτησία δεν φορολογείται στην Κύπρο, κάποιοι πρόσφυγες συνεισέφεραν περισσότερο από μη πρόσφυγες στα δημόσια ταμεία. Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε από το κράτος για να θεραπεύσει αυτήν την αδικία, όπως για παράδειγμα θα ήταν η φορολόγηση της υπεραξίας της γης στο νότο ή η μη φορολόγηση των προσφύγων μέχρι να καλυφθούν τα απολεσθέντα εισοδήματά τους εξαιτίας της κατοχής. Η απουσία τέτοιων εξισορροπητικών μέτρων δηλοί την απουσία ισότητας των πολιτών έναντι του κράτους και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης, «ο πρόσφυγας έπρεπε να αγοράσει το οικόπεδο και να χτίσει, ενώ ο μη πρόσφυγας είχε το οικόπεδο και απλώς κάλυπτε τα έξοδα της κατοικίας».

33 συν δύο χρόνια

Όταν τον Ιούνιο του 2007, κατά τη διάρκεια της άγονης όσον αφορά στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, συστάθηκε η Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Προσφύγων και Παθόντων, είχε τεθεί ως άμεσος στόχος η καταχώριση αγωγών εναντίον της Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση της, επιτέλους, ίσης κατανομής των οικονομικών βαρών της κατοχής. Είχαν, τότε, συγκεντρωθεί περίπου 600 πρόσφυγες, οι οποίοι κατέθεσαν, το 2007, 150 αγωγές στα Επαρχιακά Δικαστήρια Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας. Πρώτη εκδικάστηκε η αγωγή του πρόσφυγα Θωμά Καούλα, η απόφαση πάνω στην οποία δικαιώνει τις διεκδικήσεις προσφύγων και παθόντων. Μετά την απόφαση αυτή, αναμένεται είτε η Δημοκρατία να αρνηθεί την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημιώσεις στον κ. Καούλα, οπότε θα ακολουθήσει εκδίκαση της αγωγής, είτε συμβιβασμός μεταξύ των δύο μερών και αποζημίωση του πρόσφυγα. Δεν αποκλείεται πάντως, δεδομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, το κράτος να ζητήσει αναβολή της υπόθεσης για σύντομο διάστημα δύο ή τριών μηνών, ώστε να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση να υπογράψει λύση στο Κυπριακό.

Πιέσεις για λύση

Η σύσταση της Κίνησης Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων είχε γίνει όμως, το 2007, για να ασκηθούν και πιέσεις προς επίλυση του Κυπριακού, ενάντια στην παγίωση απόψεων υπέρ της διχοτόμησης. Αναπόφευκτα, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου υπέρ του πρώτου μέλους της Κίνησης που κατέθεσε αγωγή εναντίον του κράτους για την άνιση κατανομή των βαρών της κατοχής, αποκτά έτσι πολιτική σημασία. Όπως δηλώνει στον «Π» ο δικηγόρος του ενάγοντος, Παύλος Αγγελίδης, το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους πρόσφυγες, και ως εκ τούτου φορολογίας των μη προσφύγων, ασκεί έμμεση πίεση σε όσους εναντιώνονται στην προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού με πρόσχημα οικονομικά συμφέροντα σχετικά με την αξία της γης.

Κίνηση Προσφύγων

Ίδια αιτήματα

Χωρίς ενθουσιασμό, απότοκο της δεδομένης οικονομικής και ψυχολογικής επιβάρυνσης των προσφύγων για 35 χρόνια, σχολίασε την ενδιάμεση απόφαση του Επαρχ. Δικαστηρίου Αμμοχώστου στην αγωγή του πρόσφυγα Θωμά Καούλα, ο πρόεδρος της Κίνησης Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων, δρ Βάσος Οικονόμου. Σε δηλώσεις του στον «Π», ο δρ Οικονόμου επεσήμανε ότι τα αιτήματα των προσφύγων παραμένουν ίδια και ότι η Κίνηση θα αποφασίσει συλλογικά σχετικά με το πώς θα τοποθετηθεί στη δικαστική απόφαση."

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκδίκηση του πρόσφυγα έναντι ποιου;

Εναντίον των πραξικοπηματιών;
Εναντίον της Τουρκίας;
Εναντίον του Ντενκτάς;
Εναντίον του Μακάριου;
Εναντίον του Σπύρου, Βασιλείου, Κληρίδη;
Εναντίον του Τάσσου;

Εναντίον του πρόσφυγα που πέτυχε στην προσφυγιά;
Εναντίον του μη πρόσφυγα που πάττησε;
Εναντίον του πρόσφυγα παπά μου που πέθανε;
Εναντίον των προσφύγων που είχαν ψηφίσει όχι;
Εναντίον των μη προσφύγων που είχαν ψηφίσει όχι;

Και αν κερδηθεί η υπόθεση ποιος θα πληρώσει ποιον;

Πίννει πολλύν νερόν η ιστορία.

Kykkos είπε...

Με νερό πίννει με τίποτε αγαπητέ Στροβολιώτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολο της εκμεταλλευτηκε τους πρόσφυγες. Από φτηνά εργατικά χέρια μέχρι όπως φανταστείς. Αφεθήκαν τούτοι οι ανθρώποι, πλην των περιπτώσεων που ήταν στους απο μέσα, να σηκώσουν το βάρος της εισβολής τζιαι οι υπόλοιποι να θυσαυρίζουν εις βάρος τους. Εδόκαν τους τζιαι μιάν υποτυπώδη βοήθειά για να σιώπ'ησουν τζιαι κανεί. Καιρός να ξαναμοιραστεί η τράπουλα.

Επίσης δεν μπορεί κανένας να με πείσει ότι ο βέρος Λεμεσιανός, ο Σκαλιώτης, ο Παφίτης, που εν έχασεν περιουσία που την εισβολή, όταν λαλεί οτι εν θέλει τούτην την μορφή λύσης που συζητούμεν σήμερα, κάμνει το που αγνό πατριωτισμό. Κάμνε το καθαρά για το προσωπικό του συμφέρον τζιαι βασιζόμενος στην υπεραξία που του εδημιούργησε τούτο το γεγονός. Συνεπώς αφού θέλουν διχοτόμηση, να την πλερώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Πλην όμως, μια τέτοια δικαστική προσπάθεια, ΔΕΝ επικεντρώνεται μόνο σε αυτούς που αναφέρεις.
Ο δικός μου ο πατριωτισμός με είχε οδηγήσει στο ΝΑι το 2004, πάλι θα είμαι εκεί οταν συμφωνήσουν οι πρωην σύντροφοι.
Γιατί να πληρώσω ΚΑΙ εγώ (και βεβαίως, εννοώ εμένα ως κατηγορία ατόμων, και όχι ως μεμονομένο άτομο).

Kykkos είπε...

Αγαπητέ Στροβολιώτη ευτυχώς ή δυστυχώς ζούμε σε δημοκρατία. Ότι θέλει η πλειοψηφία κάμνει, η οποία επήρεν τες αποφάσεις της με "μάγκικο" (76%) τζιαι "πατριωτικό" τρόπο (κλαψουρίσματα όπως την παρθενόπη). Τωρά εν η ώρα που ήρτεν ο λοαρκασμός της μαγκιάς. Στο χωρκόν μου ελαλούσαν, ο θυμός του χωρκάτη εν ζημιά του πουτζιού του. Έτσι επάθαμεν τζιαι στην Κύπρο

Anef_Oriwn είπε...

Kykkos,

Τείνω να συμφωνήσω με τον Strovolioti, ότι “Πίννει πολλύν νερόν η ιστορία”, με την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και την [ας πούμεν] «εκδίκηση του πρόσφυγα»
Ο φτωχός μη πρόσφυγας μεροκαμαδκιάρης εργαζόμενος [εργάτης ή αγρότης] του 1974, αλλά και μετά δεν πρέπει να πάρει κι αυτός την εκδίκηση του; Πάντως αφελώς και δογματικά ΕΓΩ θα πω ότι και οι δυο θα δικαιώνονταν ΜΟΝΟ με μια σοσιαλιστική επανάσταση! Ή όταν ΟΛΑ τα κυπριόπουλα σταδιακά πάρουν προσφυγική ταυτότητα [αν υιοθετηθεί η πρόταση του Λευτέρη Χριστοφόρου να θεωρούνται ως πρόσφυγες και τα εκ μητρογονίας παιδιά. Τότε εν ναν πελλός τζιείνος που εν ννα παντρεύκεται με κοπέλλαν που εν θα είναι πρόσφυγας. Απλώς να σημειώσω όι τα νέα ζευγάρια όπου τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο είναι πρόσφυγας περνούν βοήθεια για ανέγερση κατοικίας γύρω στες 50 χιλιάδες ευρω!!!

Θα συμφωνήσω όμως [εν μέρει] μαζί σου ότι “… ο βέρος Λεμεσιανός, ο Σκαλιώτης, ο Παφίτης, που εν έχασεν περιουσία που την εισβολή, όταν λαλεί οτι εν θέλει τούτην την μορφή λύσης που συζητούμεν σήμερα, κάμνει το που αγνό πατριωτισμό. Κάμνε το καθαρά για το προσωπικό του συμφέρον τζιαι βασιζόμενος στην υπεραξία που του εδημιούργησε τούτο το γεγονός …”, γιατί έτσι συνήθως λειτουργεί ο άνθρωπος και δη αυτός που δεν διακρίνεται από κάποια ανθρωποκεντρική ιδεολογία. Αν το ψάξεις και αναλύσεις λίγο το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος ξεκινώντας από την Δερύνεια [που όταν και η μοναδική κοινότητα όπου πλειοψήφησε το ΝΑΙ] και πηγαίνοντας προς την Πάφο το ποσοστό του ΟΧΙ αυξανόταν! Όμως διαφωνώ μαζί σου σ’ αυτό που λες “… αφού θέλουν διχοτόμηση, να την πλερώσουν”. Μην λειτουργείς πικκαρισμένα, γιατί δεν είναι μόνο εκείνοι που έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα την πληρώσουν ... Πέραν τούτου μοιάζεις κι εσύ να κλαψουρίζεις όπως την «παρθενόπη», όμως για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Υ.Γ.: Κανόνισ’ τες ρυθμίσεις των σχολίων, ούτως ώστε να φαίνεται και η ημερομηνία ανάρτησης των σχολίων [κι όχι μόνο η ώρα] ...

Anef_Oriwn
Πέμπτη 3/12/2004 – 1:16 μ.μ.